De vijf bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet

De vijf bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet

18 mei 2023 - Wandelnet

In 2022 gingen er ruim 17.000 Lange-Afstand-Wandelpaden- en Streekpadgidsen van Wandelnet over de (digitale) toonbank. Ook afgelopen jaar was het Krijtlandpad de bestverkochte gids, maar nu kort op de hielen gezeten door het Marskramerpad, waarvan eind 2021 de nieuwe druk werd gepresenteerd. De nieuwe paden Biesboschpad (2021) en Betuwepad (2022) nestelden zich direct in de top 5, die verder gecomplementeerd werd door het Romeinse Limespad.

Cover Krijtlandpad 20211. Krijtlandpad

De onbetwiste aanvoerder van de lijst is het Krijtlandpad. Het 99 kilometer lange Streekpad biedt wandelaars alles wat het Zuid-Limburgse heuvelland zo aantrekkelijk maakt. Natuurlijk het krijt van het Mergellandplateau, maar ook glooiende weiden, boomgaarden, de Geul en de Gulp. En niet te vergeten de wegkruisen, kapelletjes, vakwerkhuizen, gastvrije pensions, vlaaien en het bier. Het Krijtlandpad brengt je onder andere naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg.

Lengte: 99 kilometer
Etappes: 6 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

Bestel wandelgidsMeer over Krijtlandpad


WA0902_Marskramerpad_Cover_20212. Marskramerpad

Een tweede plek voor het Marskramerpad. Het Marskramerpad is een Lange-Afstand-Wandelpad van Bad Bentheim tot aan Den Haag, of andersom natuurlijk. Ooit was het de handelsroute van de marskramers die langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. De marskramers zijn verdwenen, maar je kunt op het 372 kilometer lange Marskramerpad nog steeds in hun voetsporen treden.

Lengte: 372 kilometer
Etappes: 20 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Bestel wandelgidsMeer over Marskramerpad


WP2104_00_Biesboschpad Cover3. Biesboschpad

Het Biesboschpad viel in 2021 net buiten de top 5, het jaar was net te kort om in de top 5 te belanden. Nu op plek 3. Woeste stormen, dijkdoorbraken en overstromingen in de jaren tussen 1421 en 1424 maakten een einde aan de Groote Waard. In deze polder, die zich uitstrekte van Strijen tot Heusden, lagen steden als Dordrecht en Geertruidenberg. Volgens de legende zijn tijdens deze Sint-Elisabethsvloed(en) 72 dorpen ‘verdronken’. Het Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water 600 jaar geleden kwam.

Lengte: 169 kilometer
Etappes: 11 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

Bestel wandelgidsMeer over Biesboschpad 


Betuwepad cover4. Betuwepad

Het kersverse Betuwepad wist ook een plekje te veroveren in de top 5. De gids werd in september 2022 gepresenteerd en genomineerd voor Wandelroute van het Jaar. Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken. Het nieuwe Betuwepad wijst je de weg.

Lengte: 146 kilometer
Etappes: 12 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

Bestel wandelgidsMeer over Betuwepad


Cover_Romeinse_Limespad_LAW165. Romeinse Limespad

De top 5 wordt gecomplementeerd door het Romeinse Limespad. Waarom kwamen de Romeinen zo’n 2.000 jaar geleden naar ons koude, natte land? Stap in de voetsporen van de Romeinen en ontdek het antwoord. Wandel 275 kilometer langs de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur. Dit deel van de Romeinse Limes staat sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lengte: 275 kilometer
Etappes: 18 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Bestel wandelgidsMeer over Romeinse Limespad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?