5x wandelen over OV-stappers

5x wandelen over OV-stappers

6 december 2023 - Marleen Lekkerkerk

OV-stappers zijn voormalige NS-wandelingen. Elk jaar maken er een paar NS-wandelingen plaats voor nieuwe. Deze OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als een NS-wandeling, maar de wandelroutes zijn alsnog goed te lopen omdat ze veelal over bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) of Streekpaden lopen. Soms moet je alleen even een korte aan- of aftakroute maken naar een station of bushalte, maar deze zijn opgenomen in de routebeschrijving. We hebben vijf mooie wandelingen voor je geselecteerd. 

1. Formerhoek (Gelderland)

Na het oversteken van de Ruurloseweg loop je direct het kleinschalige Achterhoekse landschap in. Na een handwijzer waar verschillende LAW's samenkomen, volg je het Trekvogelpad. Je passeert Kasteel Vorden, dat geopend is voor publiek (behalve op dinsdag). Kleine weggetjes leiden je langs bos, weilanden en houtsingels. Bij Formerhoek kun je een laarzenpad nemen, dat vrijwel parallel loopt aan de weg. In het bos kom je over een zevensprong, altijd leuk om te zien. Na Kasteel Ruurlo loop je naar het station.

 • Lengte: 13,7 km
 • Start- en eindpunt: station Vorden - station Ruurlo
 • Markering: wit-rood van het Trekvogelpad, geel-rood van het Graafschapspad, in park Ruurlo geen markering

Trekvogelpad_etappe_19

Kasteel Ruurlo © Jolanda Denekamp

Bekijk OV-stapper Formerhoek

2. Ankeveense Plassen (Noord-Holland)

Vanaf Station Bussum-Zuid loop je vrijwel direct de heide op en door het bos naar de 's Gravelandse buitenplaatsen. Rijke Amsterdamse kooplieden lieten hier in de 17e eeuw statige landhuizen bouwen en prachtige landgoederen aanleggen. In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten kom je meer te weten over de natuur in de omgeving. Na de brug over het kanaal is het landschap heel anders. Natte weilanden, plassen en moerasbosjes zo ver het oog reikt. Het centrum van vestingstad Weesp is een beschermd stadsgezicht.

 • Lengte: 20,0 km
 • Start- en eindpunt: station Bussum Zuid - station Weesp
 • Markering: knooppuntennetwerk Noord-Holland, wit-rood van Floris V-pad en Waterliniepad, deels ongemarkeerd (zie routebeschrijving)

Floris_V_Pad_etappe_02

De Ankeveense Plassen © Wandelnet

Bekijk OV-stapper Ankeveense Plassen

3. Houtmars (Overijssel)

Deze wandeling gaat door het hart van het Overijsselse Vechtdal. Eerst volg je een stukje De Regge, die bij Ommen uitkomt in de Vecht. Dan loop je naar Landgoed Vilsteren van in totaal ruim 1.000 ha groot. Het bestaat niet alleen uit een landhuis met een park, maar ook uit bossen, natuurterreinen, landerijen, boerderijen en een dorp. Dat er een heel dorp bij een landgoed hoort, is uniek. Bij het dorp kun je de route een paar kilometer inkorten. Daarna kom je op Landgoed Rechteren. Let op: na een periode met veel regen is deze route niet te lopen! Sommige paden zijn dan onbegaanbaar.

 • Lengte: 14,0 of 19,0 km
 • Start- en eindpunt: station Ommen - station Dalfsen
 • Markering: wit-rood van het Maarten van Rossumpad, aan- en aftakroute bij stations niet gemarkeerd (zie routebeschrijving)

Zijarm van de Vecht

Zijarm van de Vecht bij hoog water © Marleen Lekkerkerk

Bekijk OV-stapper Houtmars

4. De Horsten (Zuid-Holland)

Vanaf station Den Haag CS loop je zo het Haagse Bos in en daarna volgt een aaneenschakeling van landgoederen. Dit is de landgoederenzone van Zuid-Holland die ligt op de oude strandwallen tussen Den Haag en Hillegom. In Wassenaar buig je af naar Landgoed De Horsten. Hier staat een hek omheen, maar dit is open tussen 9.00 en 17.00 uur, van september t/m maart echter niet op maandag. Loop dan de korte route, ook als je een hond bij je hebt. Het landgoed is in bezit van de koninklijke familie. Na de poort loop je langs het spoor en door de woonwijk naar station Voorschoten.

 • Lengte: 21,0 km
 • Start- en eindpunt: station Den Haag - station Voorschoten
 • Markering: wit-rood van het Marskramerpad, Landgoed De Horsten niet gemarkeerd (zie routebeschrijving)

Theehuis De Horsten

Theehuis De Horsten © Wikimedia

Bekijk OV-stapper De Horsten

5. Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

Een afwisselende route door het Brabantse land. De recreatieplas IJzeren Man behoort bij het Landgoed de Zandleiij, dat genoemd is naar een waterloopje bij Cromvoirt. Maar het hoogtepunt van deze route zijn de Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van Nederland. Hier mag je van de paden af omdat dat juist zorgt dat het zand blijft stuiven en het gebied open blijft. Maar de route is hier wel gemarkeerd om de juiste richting aan te kunnen houden. Na het Drongelens Kanaal loop je naar Drunen.

 • Lengte: 18,7 km
 • Start- en eindpunt: Vught (bushalte Snippenlaan) - Drunen (bushalte Beethovenlaan)
 • Markering: wit-rood van het Pelgrimspad, routes van en naar bushaltes niet gemarkeerd (zie routebeschrijving)

Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen © Willeke Machiels

Bekijk OV-stapper Loonse en Drunense Duinen

Meer OV-stappers

Meer wandelingen van station naar station? In totaal zijn er 56 OV-stappers en 15 tweedaagse OV-wandeltochten. Daar komen dus ieder jaar nieuwe bij!

Bekijk alle OV-stappers

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?