Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

12 april 2024 - Marleen Lekkerkerk

Zin in een lang wandelproject? Combineer meerdere Lange-Afstand-Wandelpaden en leg maar liefst 1.800 kilometer af langs de buitengrenzen van het vasteland van Nederland. Een buitengewoon avontuurlijk project dat vraagt om tijd en toewijding!

Nederlands_Kustpad_deel_2_1.jpg

Wandelen door de duinen aan de buitenkant van Nederland © Ad Snelderwaard

In dit rondje langs de grenzen van Nederland wandel je over het Noaberpad, het Pieterpad, het Grenslandpad en het Nederlands Kustpad. Daarbij kom je door totaal verschillende landschappen. Wij beschrijven hier de ronde vanaf Groningen met de klok mee. 

Het Noaberpad (± 415 km)

Het Noaberpad, van Nivon Natuurvrienden, loopt van Bad Nieuweschans in Groningen naar Milsbeek bij Nijmegen (of andersom) langs de Nederlands-Duitse grens. Je wandelt soms een stukje aan de Nederlandse kant, dan weer aan de Duitse kant. De route is in totaal ruim 400 km lang en verdeeld in 23 etappes, varierend van 14,8 tot 29 km lengte. Eerst door het vlakke Oost-Groningse land, waar toch ook de afwisseling verrassend is. Dan door de Drentse Veenkoloniën, waar alles door de ontginningsgeschiedenis recht en vlak is. Het Bargerveen is een restant van het hoogveengebied. Daarna loop je door een stukje Duitsland naar Twente en de Achterhoek. Afwisselender en kleinschaliger kan het landschap bijna niet zijn. Na weer een stukje Duitsland kom je in het rivierengebied en dit pad eindigt in het Reichswald.

Noaberpad

Overzichtskaart Noaberpad

Het Pieterpad deel 2 of het Maas-Niederrheinpad (± 200 km)

In de buurt van Nijmegen kun je overstappen op het Pieterpad deel 2, van Stichting Pieterpad, dat ook niet zo ver van de Duitse grens verder loopt naar Maastricht. De route volgt min of meer de flanken van het Maasdal. Als alternatief kun je tot Roermond een deel van het Maas-Niederrheinpad nemen. Dit grensoverschrijdend Streekpad van Nivon Natuurvrienden loopt aan beide zijden van de grens en beslaat dan ongeveer 7 etappes.

Pieterpad 2 Maas-Niederrhijnpad

Overzichtskaart van het Pieterpad deel 2 (links) en het Maas-Niederrheinpad (rechts)

Het Grenslandpad (± 480 km)

Als je langs de grens tussen Nederland en België wilt lopen, dan is daar het Grenslandpad uitermate geschikt voor. Maar voordat je die kunt oppakken, moet je eerst de afstand tussen Maastricht en Thorn (waar het Grenslandpad begint) nog overbruggen. Hiervoor kun je het Pelgrimspad deel 2 gebruiken (etappe 8 t/m 13). Vanaf 'het witte stadje' Thorn loop je dan over het Grenslandpad in 24 etappes 372 kilometer naar Sluis in Zeeland. Je kronkelt over de Nederlands-Belgische grens door het Brabantse land door bossen en langs weilanden. Ook kun je de variant door Zeeuws-Vlaanderen gebruiken.

Grenslandpad (1)

Overzichtskaart van het Grenslandpad

Het Nederlands Kustpad (± 700 km)

Vanaf Sluis loop je naar de Zeeuwse kust. Langs de hele Nederlandse kust loopt het Lange-Afstand-Wandelpad met de gelijknamige titel. Met etappe 1 t/m 11 van het Nederlands kustpad deel 1 loop je in ruim 200 kilometer naar Hoek van Holland. Je volgt de kustlijn en steekt via de verschillende Deltawerken de grote watervlaktes over. Vervolgens vervolg je de route met deel 2: 230 kilometer in 13 etappes. Je passeert badplaatsen, bollenvelden en landgoederen. Ook vele kilometers door de duinen over zandige paden en dan door de kop van Noord-Holland naar de Afsluitdijk. Deel 3 is de langste en bijna 270 kilometer lang. Over het Friese platteland loop je langs de Waddenzee. Na Nationaal Park Lauwersmeer ga je Groningen weer in.

NL Kustpad zuidNL kustpad 2 (1)NL kustpad 3

Overzichtskaarten Nederlands Kustpad deel 1 (links), deel 2 (midden), deel 3 (rechts)

Wil je nog verder langs de buitenkant van Nederland lopen? Dan kun je nog de wandelingen op de Waddeneilanden lopen van het Streekpad WaddenWandelen. Niet alleen op elk Nederlands Waddeneiland bestaat zo'n etappe, maar ook op het Duitse eiland Borkum.

Veel succes!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?