Wandelen in Noord-Brabant

Bekend zijn de zandverstuivingen van de Loonse en Drunense Duinen, de heide en vennen van Kampina en de Kalmthoutse Heide, bossen en landgoederen op de Kempen en hoogveengebied De Peel, een gebied vermaard om de rijkdom aan vogels. In Noord-Brabant zijn er naast historische binnensteden genoeg gebieden waar je zonder hinder van wegen en steden voornamelijk rust en ruimte vindt.

Toon wandelroutes in Noord-Brabant

Onze aanraders

  • Grenslandpad

  • De Maasmeanders

  • Brabants Vennenpad

Visit Brabant

Routes in Brabant is het startpunt voor de mooiste wandelroutes, fietstochten, ruitertochten, vaartochten en MTB-routes in het veelzijdige Brabantse landschap. Laat je inspireren door bijzondere tips en highlights. Of stel zelf je eigen wandel- of fietsroute samen met de routeplanner via het knooppuntennetwerk. Ga op ontdekkingstocht door de prachtige Brabantse steden en dorpen of trek de natuur in.

Visit Brabant
Stabrechtse-Heide.JPG

Maaspad, heerlijk wandelen langs de Maas

Haringvlietbrug bij Willemstad op een wandeling over het Maaspad

Wandelen langs de Maas van Eijsden in Limburg tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje waar het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee instroomt. Het Maaspad voert u langs natuurvriendelijke oevers en uiterwaarden van deze machtige rivier die ook door Noord-Brabant stroomt.

Airbornepad Market Garden

Duits Lijntje bij Uden op een wandeling over het Airbornepad

Zestig jaar na operatie Market Garden voert het Airbornepad de wandelaar langs talloze plekken die deze geallieerde opmars in herinnering brengen: kleine en grote monumenten, militaire begraafplaatsen, oorlogsmusea en niet te vergeten al die bruggen waar zo zwaar om is gevochten.

Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid met een rijke geschiedenis.

Zuiderwaterlinie
Spinozaschans.jpg

Wandelnetwerk Brabant

Het Brabantse wandelnetwerk bestaat sinds 2013. Er zijn nu acht routekaarten te koop die samen het hele netwerk weergeven. Het wandelnetwerk omvat 10.000 kilometer aan wandelwegen en is weergeven op een schaal van 1 : 40.000. Op de wandelkaarten is ook het type ondergrond weergeven. Verharde paden, onverharde paden en ‘laarzenpaden’ hebben elk een eigen aanduiding. De kaarten worden elke twee jaar vernieuwd.

Naar Visit Brabant
Brabantse_wandelkaarten-voorkanten.jpg

Hertogenpad

Het Hertogenpad is de opvolger van het Peellandpad ('s-Hertogenbosch-Roermond), uitgebreid met een verrassend traject tot aan garnizoens- en Nassaustad Breda. Het maakt dit nieuwe pad tot een ongekende combinatie van groen en gezellig, dat leidt langs stad, stuifzand en verraderlijk veenmoeras, over uitgestrekte heidevelden en soms zompige knuppelpaden. 

Naar de webwinkel
Hertogenpad.jpg

Rondwandeling Breda

Een historisch centrum en een 500 jaar oud bos met prachtige vennen. Deze route heeft het allebei. Het beekje de Mark verbindt de stad met het Mastbos: een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. Terug in Breda is het goed toeven in een van de horecagelegenheden op de Grote Markt.

NS-stadswandeling Breda
Kasteel van Breda MH (2).JPG

Wandeltips Noord-Brabant

  • Dommelpad

  • Brabant Vertelt

  • Peerkepad