Wandelen in Noord-Brabant

Bekend zijn de zandverstuivingen van de Loonse en Drunense Duinen, de heide en vennen van Kampina en de Kalmthoutse Heide, bossen en landgoederen op de Kempen en hoogveengebied De Peel, een gebied vermaard om de rijkdom aan vogels. In Noord-Brabant zijn er naast historische binnensteden genoeg gebieden waar je zonder hinder van wegen en steden voornamelijk rust en ruimte vindt.

Toon wandelroutes in Noord-Brabant

Dré Rennen, belangenbehartiger Noord-Brabant

Via een actiegroep ter behoud van zandpaden in verband met een groot landinrichtingsproject is Dré Rennen betrokken geraakt bij het opzetten van een wandelknooppuntenstelsel. Hij is al ruim vijftien jaar actief voor Wandelnet en vanaf 2013 belangenbehartiger Brabant.

Lees meer
Belangenbehartiger_Noord_Brabant_Dré_Rennen.JPG

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Noord-Brabant

In maart inspireerden we veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

 • Moerputtenburg_op_Hertogenpad.jpg

  Rondje Den Bosch over het Pelgrimspad 1 en Hertogenpad

  Lengte 22 km - Vanuit de Sint Jan in Den Bosch loop je naar de flanken van de Drunense Duinen en via de Moerputten weer terug.

  Naar de rondwandeling
 • Reusel_Brabants_vennenpad.jpg

  Rondje Valkenswaard over het Brabants Vennenpad

  Lengte 25,9 km - De rondwandeling gaat door het uitgestrekte Leenderbos, langs de Strijper Aa en volgt de Belgische grens.

  Naar de rondwandeling
 • Steenbergen_Brabantse_Wal.JPG

  Rondje Bergen op Zoom over het Nederlands Kustpad 1, Floris V-pad en de Brabantse Wal

  Lengte 26,1 km - Over de Brabantse Wal naar Steenbergen en langs het water van de Ligne via Fort de Roovere weer terug.

  Naar de rondwandeling

Nieuws- en blogberichten Noord-Brabant

 1. Mozesbrug.jpg

  12 april 2021 om 08:33 Lea van Someren

  Rondwandeling - Rondje Fort De Roovere

 2. loonse_en_drunense_duinen_2.jpg

  31 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

  Loon op Zand Wandelgemeente van het Jaar

 3. Gedeputeerde Wil van Pinkxsteren

  11 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

  Meer aantrekkelijke themaroutes in Noord-Brabant

 4. Rondwandeling_Bergen_op_Zoom.JPG

  25 januari 2021 om 11:00 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Bergen op Zoom, op de grens van Zeeland en Brabant

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN NOORD-BRABANT

Visit Brabant

Routes in Brabant is het startpunt voor de mooiste wandelroutes, fietstochten, ruitertochten, vaartochten en MTB-routes in het veelzijdige Brabantse landschap. Laat je inspireren door bijzondere tips en highlights. Of stel zelf je eigen wandel- of fietsroute samen met de routeplanner via het knooppuntennetwerk. Ga op ontdekkingstocht door de prachtige Brabantse steden en dorpen of trek de natuur in.

Visit Brabant
Stabrechtse Heide.JPG

Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid met een rijke geschiedenis.

Zuiderwaterlinie
Spinozaschans.jpg

Wandelnetwerk Brabant

Het Brabantse wandelnetwerk bestaat sinds 2013. Er zijn nu acht routekaarten te koop die samen het hele netwerk weergeven. Het wandelnetwerk omvat 10.000 kilometer aan wandelwegen en is weergeven op een schaal van 1 : 40.000. Op de wandelkaarten is ook het type ondergrond weergeven. Verharde paden, onverharde paden en ‘laarzenpaden’ hebben elk een eigen aanduiding. De kaarten worden elke twee jaar vernieuwd.

Naar Visit Brabant
Brabantse_wandelkaarten-voorkanten.jpg

Rondwandeling Breda

Een historisch centrum en een 500 jaar oud bos met prachtige vennen. Deze route heeft het allebei. Het beekje de Mark verbindt de stad met het Mastbos: een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. Terug in Breda is het goed toeven in een van de horecagelegenheden op de Grote Markt.

NS-stadswandeling Breda
Kasteel_van_Breda.JPG

Maaspad, heerlijk wandelen langs de Maas

Haringvlietbrug bij Willemstad op een wandeling over het Maaspad

Wandelen langs de Maas van Eijsden in Limburg tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje waar het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee instroomt. Het Maaspad voert u langs natuurvriendelijke oevers en uiterwaarden van deze machtige rivier die ook door Noord-Brabant stroomt.

Airbornepad Market Garden

Duits Lijntje bij Uden op een wandeling over het Airbornepad

Zestig jaar na operatie Market Garden voert het Airbornepad de wandelaar langs talloze plekken die deze geallieerde opmars in herinnering brengen: kleine en grote monumenten, militaire begraafplaatsen, oorlogsmusea en niet te vergeten al die bruggen waar zo zwaar om is gevochten.