Top 5 populairste NS-wandelingen

Top 5 populairste NS-wandelingen

22 februari 2024 - Lea van Someren

De NS-wandelingen waren ook het afgelopen jaar weer erg populair. Het is ook ideaal: je reist rustig naar een station om van daar op pad te gaan voor een mooie wandeling. En terug reis je ook weer net zo comfortabel, vanaf hetzelfde of een nabijgelegen (bus)station. Ook afgelopen jaar waren routes centraal in Nederland weer zeer geliefd. In dit artikel kom je erachter wat de top 5 populairste NS-wandelingen zijn en ontdek enkele verborgen juweeltjes die zeker de moeite waard zijn om te verkennen.

Header Wandelaars bij de poort van Mariënwaerdt © Ad Snelderwaard.jpg

Wandelaars bij de poort van Mariënwaerdt © Ad Snelderwaard

De top 5 NS-wandelingen

De routes in centraal Nederland waren afgelopen jaar zeer geliefd. Een van de oudste NS-wandelingen, Utrechtse Heuvelrug, heeft al meerdere jaren de eerste plek bekleed, maar moest dit jaar plaatsmaken voor de nieuwste NS-wandeling tussen Lek en Linge. Ook de NS-wandeling Rotterdam Maasstad deed het wederom opvallend goed. Stadswandelingen komen niet vaak voor in de top, maar deze verrassend veelzijdige route langs beide oevers van de Nieuwe Maas mag trots zijn op de derde plek. De NS-wandelingen Veluwezoom en Blauwe Kamer Rhenen blijven geliefd. Hoewel ze beide enkele plaatsen zijn gezakt, wisten ze zich toch te handhaven in de top. Hier het lijstje van de top 5 populairste NS-wandelingen:

  1. Tussen Lek en Linge        
  2. Utrechtse Heuvelrug
  3. Rotterdam Maasstad
  4. Veluwezoom          
  5. Blauwe Kamer Rhenen

Nummer 1: NS-wandeling Tussen Lek en Linge

Toen mij vorig jaar de eer toeviel om de preview te lopen van de nieuwste NS-wandeling Tussen Lek en Lingewist ik al dat het een topper zou gaan worden. Lees mijn voorspelling in de blog er maar op na.  Deze wandeling in Gelderland loopt door een minder bekend stukje Nederland met natuurgebied Vretstrooi, maar ook door het bekende landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het is een bijzondere wandeling over natte, laaggelegen gronden tussen twee rivieren in: de Lek en de Linge. Je wandelt vanaf station Culemborg in 14,5 km naar station Beesd. Via rustige asfaltweggetjes verlaat je Culemborg en al snel loop je over mooie onverharde paden.

Meer parels

Een populaire NS-wandeling als Tussen Lek en Linge kan op sommige dagen best druk zijn. Laat je dus eens verrassen en kies een minder bekende route. Voor het nieuwe wandelseizoen raad ik iedereen aan de volgende pareltjes tenminste één keer te gaan lopen:

NS-wandeling De Helderse Duinen

Wie naar Den Helder reist, wordt beloond met een verrassende route van 9,5 of 16,1 km. Van slingerende duinpaadjes tot kaarsrechte Waddendijk. Onderweg kom je langs forten, een vuurtoren en musea. In de fraai gerenoveerde binnenstad wachten havens met moderne jachten, historische schepen en tal van terrassen je op.

Bekijk NS-wandeling Helderse duinen

NS-wandeling Limburgs Plateau

Deze bijna 12 km lange wandeling leid je langs idyllische landweggetjes, slingerende bospaden en holle wegen, door een prachtig glooiend Limburgs landschap. Her en der verspreid liggen kleine slaperige dorpen, afgewisseld door kruisen en kapelletjes. Je eindigt in het centrum van Sittard met terrassen en culturele bezienswaardigheden.

Bekijk NS-wandeling Limburgs plateau

Overigens ben ik van mening dat alle 46 NS-wandelingen pareltjes zijn. En wist je dat oudere NS-routes te vinden zijn als OV-stappersLees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?