5x wandelen in de winter

5x wandelen in de winter

22 december 2023 - Marleen Lekkerkerk

Misschien wandel je niet zo veel in de winter; het is kouder en het regent vaker. Maar zet je over die drempel heen en ga er op uit! De natuur lijkt stil, maar toch is er genoeg te beleven. Dus trek warme kleren aan, zet je muts op, vul een thermosfles met iets warms en ga op pad. Vijf tips van de redactie en medewerkers van Wandelnet voor een fijne winterwandeling!

sneeuw.jpg

Wandelen in een winters plaatje © Wandelnet

1. NS-wandeling Heiligenbergerbeek

Deze wandeling combineert de stad en het buitengebied met elkaar. Een afwisselend landschap van weilanden met knotwilgen en houtwilgen leidt je naar het prachtige Landgoed Den Treek, gelegen op de overgang van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug en de lagere, en dus nattere, Gelderse Vallei. De bossen worden op natuurlijke wijze beheerd en er wordt ook nieuwe natuur ontwikkeld. De Heiligenbergerbeek voert je het centrum van Amersfoort in. Daar is volop gelegenheid om op te warmen in een horecagelegenheid.

  • Lengte: 18,4 km, in te korten tot 14 km 
  • Start- en eindpunt: Woudenberg - Amersfoort
  • Type wandeling: NS-wandeling, maar deze volgt een Streekpad en een Lange-Afstand-Wandelpad 
  • Markering: geel-rood van het Utrechtpad en in Amersfoort wit-rood van het Marskramerpad

Bekijk NS-wandeling Heiligenbergerbeek

Bospad op Landgoed Den Treek

Bospad Landgoed Den Treek © Ernst Koningsveld

2. Grote Rivierenpad - etappe 3

Een rivier is altijd mooi, ook in de winter. Deze etappe loopt langs de Oude Maas en door een groen lint met grienden en riet. Grienden staan vol met verschillende soorten wilgen, die in de winter in verschillende cycli gehakt of gesneden worden. Zo verkrijgt men hout dat één, twee of drie jaar oud is en wat gebruikt wordt voor rijshout, geluidschermen en om manden te vlechten. In het riet komen in de winter ook allerlei vogels voor. Misschien zie je wel een baardmannetje!

Na de Spijkenisserbrug loop je aan de andere kant van de rivier verder over wat avontuurlijkere paadjes. Houd er wel rekening mee dat het pad in de winter drassig kan zijn, dus trek waterdichte schoenen of laarzen aan.

  • Lengte: 14,9 km (met looproute naar OV langer, maar ook eerder af te breken)
  • Start- en eindpunt: Geervliet - Rhoon
  • Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
  • Markering: wit-rood van het Grote Rivierenpad

Bekijk Grote Rivierenpad etappe 3

Vlonderpad tussen Geervliet en Rhoon

Vlonderpad tussen Geervliet en Rhoon © Ernst Koningsveld

3. Twentepad - etappe 2

Een mooie en afwisselende route in het echte Twentse landschap. De route is misschien bekend van de bloemen in het Dal van de Mosbeek en het Springendal in het voorjaar, maar het is zeker ook in de winter prachtig! Je loopt langs de Mandercirkels, het grootste landschapskunstproject van Nederland. Het kunstwerk bestaat uit twee cirkelvormige terreinen, die oorspronkelijk op de woeste zandgronden zijn ontgonnen als landbouwakker. Halverwege de route kom je langs de molen van Bels, tegenwoordig een korenmolen. Op de plaats van de voormalige papiermolen vind je een café-restaurant.

  • Lengte: 22,9 km
  • Start- en eindpunt: Tubbergen - Ootmarsum
  • Type wandeling: Streekpad
  • Markering: geel-rood van het Twentepad

Bekijk Twentepad etappe 2

Mander_Molen_van_Bels

De molen van Bels © Wikimedia

4. Elfstedenpad - etappe 1

Vanuit Leeuwarden, de startplaats van de Elfstedentocht, loop je over oude jaag- en kerkenpaden van het ene naar het andere kleine Friese dorpje. Een ervan is Jorwert, dat vooral bekend geworden is door het boek van Geert Mak: "Hoe God verdween uit Jorwert", over de snelle teloorgang van de Europese boerencultuur. Vanuit Mantgum kun je zowel met de trein als met de bus terug naar Leeuwarden.

  • Lengte: 21,6 km
  • Start- en eindpunt: Leeuwarden - Mantgum
  • Type wandeling: Streekpad 
  • Markering: geel-rood van het Elfstedenpad

Bekijk Elfstedenpad etappe 1

Kerkje van Deinum

Het laantje naar het kerkje van Deinum © Ernst Koningsveld

5. Beekdal het Merkske

Je wandelt hier langs het Merkske, een kronkelend grensriviertje tussen Nederland en België. Door grensgeschillen is het Merkske nooit rechtgetrokken, zoals veel andere beken en rivieren. Tijdens de wandeling ga je zes keer de grens over. Niet alleen door regenwater is het een nat gebied, maar ook door kwelwater (dus trek goede schoenen aan!). Dit heeft een oranje kleur door het hoge ijzergehalte. Ook kom je door het gehucht 't Groeske, langs een kapel in Minderhout, en een gevangenis in een voormalig kasteel. Over een statige eikenlaan loop je terug naar Baarle-Nassau.

  • Lengte: 15,9 km, in te korten tot 10 km
  • Start- en eindpunt: Baarle-Nassau (rondwandeling)
  • Type wandeling: Roots-wandeling
  • Markering: geen

Bekijk wandeling Beekdal het Merkske

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?