De Nederlandse kilometers van Dwars door de Lage Landen zitten erop

De Nederlandse kilometers van Dwars door de Lage Landen zitten erop

27 mei 2024 - Lea van Someren

Arnout, Philippe en Ruben zijn aangekomen op Belgisch grondgebied! Ze hebben vanaf Lauwersoog nu 620 km afgelegd op Lange-Afstand-Wandelpaden. Voor de laatste fase van hun tocht stappen ze nu over op de Grote Routepaden in België. Hun eindbestemming is de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische kust, De Panne. Dit is goed voor een indrukwekkende tocht van 1000 km dwars door de Lage Landen.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-7-c-De-chinezen.jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

Nu de drie mannen ons land achter zich hebben gelaten, kijken we nog even terug. Heb je ook zo genoten van de beelden van het boerenleven in Friesland? De indrukwekkende beelden van Arnout, Philippe en Ruben die voor dag en dauw opstonden om de nesten van weidevogels te markeren om ze te beschermen. De ontmoeting in de Noordoostpolder met de 96-jarige visser, die zijn vissersboot moest ombouwen tot plezierboot om de inpoldering te overleven. En niet te vergeten de ontmoeting met de zeearend op het Ketelmeer. Ook hebben we genoten van de wandelkilometers door het oude Nederland, met oer-Hollandse kaas en molens. En heb je ook gelachen om operatie ‘Bever’ in de Biesbosch? Kortom: Dwars door de Lage Landen is een wandeltocht vol ontmoetingen en verhalen.

De Nederlandse wandelpaden van Dwars door de Lage Landen

Arnout, Philippe en Ruben volgden het Diagonaalpad, dat bestaat uit drie van onze Lange-Afstand-Wandelpaden: Friese WoudenpadPionierspad en Floris V-pad. Vier afleveringen lang liepen we met hen mee en konden genieten van de onverwachte ontmoetingen en de enthousiaste verhalen van de historicus Arnout.

Deel 1: Friese Woudenpad

Minikaartje Friese Woudenpad

 • Lauwersoog – Steenwijk
 • 167 km
 • 11 etappes
 • wit-rood gemarkeerd

Bekijk 5 mooiste plekken Friese Woudenpad

Deel 2: Pionierspad

Minikaartje Pionierspad

 • Steenwijk – Muiden
 • 208 km
 • 11 etappes
 • wit-rood gemarkeerd

Bekijk 5 mooiste plekken Pionierspad


Deel 3: Floris V-pad

Minikaartje Floris V-pad

 • Muiden – Bergen op Zoom
 • 248 km
 • 12 etappes
 • wit-rood gemarkeerd

Bekijk 5 mooiste plekken Floris V-pad

Het is niet iedereen gegeven om het Diagonaalpad in zijn geheel te lopen. Daarom hebben wij samen met de padwerkgroepen van elk pad een selectie gemaakt van de mooiste etappes. Zo kan iedereen (ook al is het slechts een klein deel) genieten van mooie wandelingen.

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Tot 9 juni kunnen we nog genieten van twee afleveringen. In aflevering 7 wandelen ze door de Vlaamse Ardennen en in de laatste aflevering gaan ze door de Westhoek, terug naar zee. Uiteraard gaan we die ook bekijken. Kijk je ook mee om 20.15 uur bij VPRO op NPO 2?

Afleveringen terugkijkenTreed in Arnouts voetsporen 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?