Groot-Frieslandpad (LAW 14) | Keer terug in de tijd toen de Zuiderzee nog niet bestond

Groot-Frieslandpad

Het Groot-Frieslandpad doorkruist vier verschillende provincies (LAW 14).

Wandel over het Groot-Frieslandpad

Het Groot Frieslandpad doorkruist in 362 kilometer de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. De wandelroute begint in Bergen aan Zee aan de Noordzee, loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken, steekt het IJsselmeer over en eindigt in het Duitse plaatsje Leer. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Groot-Frieslandpad (LAW 14) is een Lange-Afstand-Wandelpad van 362 kilometer door de provincies Friesland, Drenthe, Groningen en Noord-Holland. Deze wandelroute is opgesplitst in 23 dagwandelingen. Deze wandelroute is beide kanten op bewegwijzerd met wit-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 7.jpg

Groot-Frieslandpad | Etappe 7

Afstand & plaats
15.9 KM Wervershoof - Enkhuizen
Extra info
Je wandelt in een langgerekt lint langs watertjes naar natuurgebied de Weelen. Als toetje loop je door Enkhuizen, waar je de oversteek naar Stavoren kan maken. Het Zuiderzeestadje is bekend van haar verleden als centrum van de haringvisserij. De Drommedaris en de Westerkerk zijn markante gebouwen.
etappe 22.jpg

Groot-Frieslandpad | Etappe 22

Afstand & plaats
17.1 KM Bellingwolde - Papenburg
Extra info
Het Groot Frieslandpad gaat naar Duitsland richting Papenburg aan de rivier de Ems. Hier herinnert veel aan de tijd van de turfwinning en de scheepvaart. De Oude Toren in het centrum is een replica van de vuurtoren van Riga in Letland, een monument van de doden en vermisten uit de 1e en 2e WO.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn aangegeven in de wandelgids, omdat in de loop van de tijd door omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen voor het Groot-Frieslandpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over Groot-Frieslandpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Laatste nieuws-en blogoverzicht:

 1. Lea van Someren met rugzak.jpeg

  15 april 2024 om 09:00 Lea van Someren

  Elke gram telt, wandelen met rugzak

 2. Nederlands_Kustpad_deel_2_1.jpg

  12 april 2024 om 14:51 Marleen Lekkerkerk

  Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

 3. Fort Sabina © Zuiderwaterlinie.jpg

  10 april 2024 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Weekend van het Verdedigingserfgoed 20 & 21 april 2024

 4. ZBL020928 © Peter Venema.jpg

  9 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Rolstoeltoegankelijke wandelingen door heel Nederland: doe je mee?

Bekijk alle blogs

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?