Wandelen in Noord-Holland

Zee, wadden, duinen, polders, dijken, weiden en historische dorpen en steden, dat is Noord-Holland in een notendop. Het beeld van water en weiden wordt eigenlijk alleen rond het Gooi doorbroken door bos en heide. Bekende natuurgebieden in deze provincie zijn het Naardermeer, het Gooisch Natuurreservaat en de Eilandspolder, een waterrijk weidegebied met zeldzame vogels als watersnip en kemphaan.

Toon wandelroutes in Noord-Holland

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Noord-Holland

In maart inspireerden we veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

 • GFPet4h.jpg

  Rondje Medemblik over Westfriese Omringdijk en Groot-Frieslandpad

  Lengte 11 km - De wandeling gaat vanaf Medemblik over de Westfriese Omringdijk richting Twiske en via Opperdoes weer terug.

  Naar de rondwandeling
 • ZZPet28h.JPG

  Ommetje over voormalig eiland Marken op Zuiderzeepad

  Lengte 6 km - Je loopt langs de huisjes van de Havenbuurt van Marken, ze zijn van hout, zoals in Waterland en de Zaanstreek.

  Naar de rondwandeling
 • ZZPet6h.JPG

  Rondje Amsterdam over het Zuiderzeepad en Trekvogelpad

  Lengte 16,9 km - Vanaf Schellingwoude gaat de route over het Zuiderzeepad over het IJ en door hete centrum weer terug.

  Naar de rondwandeling

Nieuws- en blogberichten Noord Holland

 1. noordhollandpad.jpg

  11 september 2020 om 11:00 Wandelnet

  Seizoenwandeling Noord-Hollandpad

 2. Groot-Frieslandpad foto Ad Snelderwaard.jpg

  8 september 2020 om 15:26 Wandelnet

  Roman over wandelaars op Groot-Frieslandpad

 3. Waterliniepad foto Ad Snelderwaard.jpg

  3 juni 2020 om 10:25 Wandelnet

  Ook forten openen weer hun deuren

 4. remembrenace walk

  10 maart 2020 om 10:12 Wandelnet

  Keep the dream alive! Doe mee aan de Selma Remembrance Walk Amsterdam 2020

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN NOORD-HOLLAND

Wandelroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen Natuurmonumenten

Ontdek de cultuurhistorie van deze buitenplaatsen uit de gouden eeuw en wandel over acht 's-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg ontdek je de boeiende cultuurhistorie van deze buitenplaatsen met omliggende parkbossen uit de gouden eeuw.

Natuurmonumenten
Theehuis aan de Vecht.jpg

Waterliniepad

De voormalige verdedigingslinies vormen nu de leidraad voor het vernieuwde Waterliniepad. Overal langs de route bevinden zich inundatiesluizen en -kanaaltjes, dammen en dijken, bunkers en forten. Dat maakt dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) tot een boeiende en afwisselende route. Wandel door oude vestingstadjes en struin door nieuwe natuurgebieden.

Naar de webwinkel
Waterliniepad.jpg

Noord-Hollandpad

Een wandelroute van Texel naar Huizen (284 km) over boerenlandpaden, rustige landwegen, dijken of voetpaden, langs bollenvelden, slootjes, molens, dwars door de provincie; dat is het Noord-Hollandpad. De 16 gemarkeerde etappes variëren van 10 tot 25 km. 

Naar de etappes van het Noord-Hollandpad
Noord-Hollandpad etappe 08 (1)

Stadswandeling Hoorn

Hoofdtoren Hoorn

Hoorn kreeg in 1357 stadsrechten en is daarmee de jongste van de drie West-Friese steden, naast Enkhuizen en Medemblik. Ontdek de geschiedenis met grote mannen als gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen en de zeevaarder Willem IJsbrandszoon Bontekoe.

Stadswandeling Hoorn

Wandelen op Wieringen

Oude zeewering op Wieringen

Wandelen op Wieringen met zacht glooiende hellingen met daarop oude nederzettingen als Oosterland, Smerp en Stroe. De bewoners van Wieringen wonen zoals ze zelf zeggen óp Wieringen, tot 1924 een eiland van boven de zee uitstekende keileembulten en stuwwallen.

Wandelen op Wieringen