Wandelen in Zuid-Holland

Midden in de Randstad vind je tussen alle hectiek van het debat in de politieke arena, infrastructuur en wereldhaven Rotterdam, de stilte van het Groene hart, dijken, polders, brede stranden en het bruisende leven op de boulevard bij Scheveningen. Een provincie die de wandelaar genoeg te bieden heeft, van het ruige eiland Tiengemeten, het duingebied Meijendel, historische binnensteden tot aan de weidse landschappen van het Groene Hart.

Toon wandelroutes in Zuid-Holland

AAN HET WOORD: Gedeputeerde Anne Koning uit Zuid-Holland

Anne Koning is lid van het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland. Anne was provinciaal lijsttrekker voor de PvdA bij de Statenverkiezingen in 2019. In haar portefeuille zit Wonen, Ruimtelijke Ordening en Recreatie en Sport. 

gedeputeerde_anne_koning-noord-holland.jpg


'Als gedeputeerde vind ik wandelen belangrijk, omdat het mensen in beweging zet. En bewegen is goed voor de gezondheid. Na een dag werken is het heerlijk om ter ontspanning even lekker te wandelen. Zelf wandel ik graag, met en zonder onze hond. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, ik ben ook echt een buitenmens.'

'Mijn favoriete wandelgebied/wandelpad is het strand maar je vindt me ook regelmatig in Midden-Delftland of tijdens een wandeling in Delft. Gelukkig woon ik in een mooie provincie met een verscheidenheid aan landschappen zoals mooie weidse polders, het kustgebied en stedelijk gebied.'

'Ik vind de samenwerking met Wandelnet belangrijk, omdat we als provincie Zuid-Holland niet zonder jullie kunnen. De totstandkoming en het onderhoud van het provinciale wandelroutenetwerk van maar liefst 4.400 kilometer hebben wij in hoge mate aan vrijwilligers te danken, zowel van Wandelnet als van de wandelorganisatie TeVoet. Jullie expertise, inzet en enthousiasme hebben dit mogelijk gemaakt en hebben er ook voor gezorgd dat dit netwerk van hoge kwaliteit is.'

'Daarnaast is Wandelnet samen met het kennisinstituut CROW en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat initiatiefnemer voor de landelijke Agenda Ruimte voor Lopen. Hierbij hebben andere partijen, waaronder ook de provincie Zuid-Holland zich aangesloten. Mede hierdoor is er nu veel meer aandacht voor de voetganger. Daar zetten we de komende jaren verder op in. Uiteraard heel graag met jullie!'

Zuid-Holland - #rondjelopen over LAW's Pelgrimspad 1, Floris V-pad, Romeinse Limespad, Marskramerpad en Grote Rivierenpad en Streekpad Groene Hartpad

 • GHPet11h.JPG

  Rondje Schipluiden over Grote Rivierenpad en Groene Hartpad

  Lengte 21,6 km - In het groen tussen de drukke steden Delft en Rotterdam liggen de Vlietlanden in Midden-Delfland, een uniek gebied.

  Naar de rondwandeling
 • RLPet2h.jpg

  Rondje Leiden over Marskramerpad en Romeinse Limespad

  Lengte 9,2 km - Het rondje laat Leiden in al zijn facetten zien, het centrum met de statige kerk maar ook het Romeinse fort Matilo.

  Naar de rondwandeling
 • PELP1et7h.jpg

  Rondje Bleskensgraaf over Floris V-pad en Pelgrimspad 1

  Lengte 44,7 km - Het uitdagende rondje is Holland op zijn best met molens, polderland, bruggetjes en de rivier de Lek in rivierenland.

  Naar de rondwandeling

Wandeltips Zuid-Holland

 • Wandelnetwerk Groene Hart

 • Beverwandeling Tiengemeten

 • Wandelen in wereldhaven Rotterdam

Nieuws- en blogberichten Zuid Holland

 1. LR Interieur van de kerk in Thorn.jpg

  19 augustus 2020 om 12:00 Wanda Catsman

  Pelgrimeren in Nederland

 2. Het strand bij Rockanje.JPG

  5 augustus 2020 om 11:40 J Loves to Travel

  Het Nederlands Kustpad: hier aan de kust…

 3. Vaart met molen in de verte.JPG

  1 juli 2020 om 11:53 Eef Onderweg

  Een polderwandeling in de Bollenstreek

 4. Rotterdam en 1,5 meter foto.jpg

  14 mei 2020 om 18:01 Wandelnet

  Rotterdam geeft voetganger en fietser meer ruimte in 1,5 meter samenleving

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN ZUID-HOLLAND

Maaspad

Wandelen langs de Maas van Eijsden in Limburg tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje waar het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee instroomt, dat is het Maaspad. Twintig etappes voeren u langs natuurvriendelijke oevers en uiterwaarden van deze machtige rivier.

Maaspad
Haringvliet.jpg

Wandelnetwerk Bollenstreek

Ontdek deze prachtige streek via het Wandelnetwerk Bollenstreek. In totaal 100 kilometer bewegwijzerde wandelroute. Daar is de natuur nog dichtbij, ziet u planten en bloemen en daar hoort u de vogels zingen. Om u een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt en avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek. Gebruik de planner om je eigen route uit te stippelen of download een van de ommetjes.

Ommetjes Bollenstreek
Narcis Bollenstreek.jpg

Nederlands Kustpad 2

Het Nederland Kustpad heeft u veel te bieden: rijke natuur, flink wat reliëf en veel onverharde paden. Aan de duinrand passeert de wandelaar mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden. Met de Waterleidingduinen, het Nationaal Park De Kennemerduinen en het prachtige ruige duingebied bij Egmond en Bergen aan Zee. En altijd blijft de zee binnen handbereik.

Naar de webwinkel
Nederlands-Kustpad-deel-2.jpg

Groene lint langs Oude Maas

Knotwilgen in de Rhoonse grienden

Eindeloze rijen knotwilgen die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Doe stevige schoenen aan en volg de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden, het domein van bevers en ijsvogels.

Groene lint langs Oude Maas

Wandelnetwerk Zuid-Holland

Bollenvelden

U kunt bijvoorbeeld wandelen in de Bollenstreek. Het fraaie landschap met de geur- en kleurrijke bollenpercelen en groene veenweidegebieden. Ontdekt deze prachtige streek via het wandelnetwerk over verharde paden, maar ook over weilanden en bollenland.

Wandelnetwerk Zuid-Holland