Wandelen in Zuid-Holland

Midden in de Randstad vind je tussen alle hectiek van het debat in de politieke arena, infrastructuur en wereldhaven Rotterdam, de stilte van het Groene hart, dijken, polders, brede stranden en het bruisende leven op de boulevard bij Scheveningen. Een provincie die de wandelaar genoeg te bieden heeft, van het ruige eiland Tiengemeten, het duingebied Meijendel, historische binnensteden tot aan de weidse landschappen van het Groene Hart.

Toon wandelroutes in Zuid-Holland

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Zuid-Holland

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

 • Rondje Schipluiden over Grote Rivierenpad en Groene Hartpad

 • Rondje Leiden over Marskramerpad en Romeinse Limespad

 • Rondje Bleskensgraaf over Floris V-pad en Pelgrimspad 1

LAW's en Streekpaden in Zuid-Holland

 • Floris V-pad

 • Nederlands Kustpad Deel 1

 • Nederlands Kustpad Deel 2

 • Grote Rivierenpad

 • Pelgrimspad Deel 1

 • Romeinse Limespad

 • Groene Hartpad

 • Biesboschpad

Nieuws- en blogberichten Zuid Holland

 1. DSC_0949-min.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs 2023

 2. Koeien kruisen een tiendweg 2 © Ernst Koningsveld.jpg

  14 november 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen over tiendwegen

 3. DSC_7044.jpg

  4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

  Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

 4. Martijn de Groot fotografeerde alle strandpalen langs de Nederlandse Kust 3 © Hieke Aardema.jpg

  29 juli 2022 om 15:20 Wandelnet

  Bijzondere strandpalen langs het Nederlands Kustpad

Bekijk alle blogs

AAN HET WOORD: Gedeputeerde Anne Koning uit Zuid-Holland

Anne Koning is lid van het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland. Anne was provinciaal lijsttrekker voor de PvdA bij de Statenverkiezingen in 2019. In haar portefeuille zit Wonen, Ruimtelijke Ordening en Recreatie en Sport. 

Lees meer
Gedeputeerde_Anne_Koning_Noord_Holland.jpg

NOG MEER WANDELEN IN ZUID-HOLLAND

Maaspad

Wandelen langs de Maas van Eijsden in Limburg tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje waar het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee instroomt, dat is het Maaspad. Twintig etappes voeren u langs natuurvriendelijke oevers en uiterwaarden van deze machtige rivier.

Maaspad
Haringvliet.jpg

Wandelnetwerk Bollenstreek

Ontdek deze prachtige streek via het Wandelnetwerk Bollenstreek. In totaal 100 kilometer bewegwijzerde wandelroute. Daar is de natuur nog dichtbij, ziet u planten en bloemen en daar hoort u de vogels zingen. Om u een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt en avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek. Gebruik de planner om je eigen route uit te stippelen of download een van de ommetjes.

Ommetjes Bollenstreek
Narcis Bollenstreek.jpg

Nederlands Kustpad 2

Het Nederland Kustpad heeft u veel te bieden: rijke natuur, flink wat reliëf en veel onverharde paden. Aan de duinrand passeert de wandelaar mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden. Met de Waterleidingduinen, het Nationaal Park De Kennemerduinen en het prachtige ruige duingebied bij Egmond en Bergen aan Zee. En altijd blijft de zee binnen handbereik.

Naar de webwinkel
Cover_Nederlands_Kustpad_Deel_2.jpg

Groene lint langs Oude Maas

Knotwilgen in de Rhoonse grienden

Eindeloze rijen knotwilgen die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Doe stevige schoenen aan en volg de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden, het domein van bevers en ijsvogels.

Groene lint langs Oude Maas

Wandelnetwerk Zuid-Holland

Bollenvelden

U kunt bijvoorbeeld wandelen in de Bollenstreek. Het fraaie landschap met de geur- en kleurrijke bollenpercelen en groene veenweidegebieden. Ontdekt deze prachtige streek via het wandelnetwerk over verharde paden, maar ook over weilanden en bollenland.

Wandelnetwerk Zuid-Holland

Bert de Boer, belangenbehartiger provincie Zuid-Holland

Hij houdt zich bezig met onverharde paden, mede omdat hij actief is voor Te Voet, Vereniging van Wandelaars. Zijn grootste uitdaging is het in stand houden van het wandelroutenetwerk.

Lees meer
Bert de Boer, belangenbehartiger Zuid-Holland.jpg