Wandelen in Noord-Brabant

Bekend zijn de zandverstuivingen van de Loonse en Drunense Duinen, de heide en vennen van Kampina en de Kalmthoutse Heide, bossen en landgoederen op de Kempen en hoogveengebied De Peel, een gebied vermaard om de rijkdom aan vogels. In Noord-Brabant zijn er naast historische binnensteden genoeg gebieden waar je zonder hinder van wegen en steden voornamelijk rust en ruimte vindt.

Toon wandelroutes in Noord-Brabant

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Noord-Brabant

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

Moerputtenburg_op_Hertogenpad.jpg

Rondje Den Bosch over het Pelgrimspad 1 en Hertogenpad

Lengte 31 km - Vanuit de Sint Jan in Den Bosch loop je naar de flanken van de Drunense Duinen en via de Moerputten weer terug.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Reusel_Brabants_vennenpad.jpg

Rondje Valkenswaard over het Brabants Vennenpad

Lengte 25,9 km - De rondwandeling gaat door het uitgestrekte Leenderbos, langs de Strijper Aa en volgt de Belgische grens.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Steenbergen_Brabantse_Wal.JPG

Rondje Bergen op Zoom over het Nederlands Kustpad 1, Floris V-pad en de Brabantse Wal

Lengte 26,1 km - Over de Brabantse Wal naar Steenbergen en langs het water van de Ligne via Fort de Roovere weer terug.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

LAW's en Streekpaden in Noord-Brabant

 • Floris V-pad

 • Hertogenpad

 • Grenslandpad

 • Pelgrimspad Deel 1

 • Pelgrimspad Deel 2

 • Maarten van Rossumpad

 • Waterliniepad

 • Brabants Vennenpad

 • Brabantse Wal

 • Maas- en Peelliniepad

 • Biesboschpad

Nieuws- en blogberichten Noord-Brabant

 1. afsluiting fiets-voetpad over Oranjesluizen bij Amsterdam.png

  10 juni 2024 om 09:00 Lea van Someren

  Meld problemen langs de route op meldpuntroutes.nl

 2. VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-7-c-De-chinezen.jpg

  27 mei 2024 om 11:00 Lea van Someren

  De Nederlandse kilometers van Dwars door de Lage Landen zitten erop

 3. Still uit Dwars door de Lage Landen.jpg

  21 mei 2024 om 11:00 Tari Simonis

  Dwars door de Lage Landen door wonderlijk Brabant

 4. Pionierspad De Kemphaan-Muiden Muiderslot.jpg

  13 mei 2024 om 10:00 Lea van Someren

  Vijf mooiste plekken op het Floris V-pad

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN NOORD-BRABANT

Visit Brabant

Routes in Brabant is het startpunt voor de mooiste wandelroutes, fietstochten, ruitertochten, vaartochten en MTB-routes in het veelzijdige Brabantse landschap. Laat je inspireren door bijzondere tips en highlights. Of stel zelf je eigen wandel- of fietsroute samen met de routeplanner via het knooppuntennetwerk. Ga op ontdekkingstocht door de prachtige Brabantse steden en dorpen of trek de natuur in.

Visit Brabant
Stabrechtse Heide.JPG

Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad.

Ons Kloosterpad
kloosterpad .jpg

Het Oranje Nassau Pad

Treed in de voetsporen van de Oranje-Nassaus en beleef grenzeloos mooi Brabant. Het Oranje Nassau Pad is 143 kilometer lang en bestaat uit 7 etappes van ongeveer 20 kilometer. Je komt langs historische en aansprekende steden, gezellige dorpen en het grensgebied met enclaves en het smokkelverleden.

Lees verder
Bundel_het-Oranje-Nassau-pad_V2-002-1024x682.jpg

Wandelnetwerk Brabant

Het Brabantse wandelnetwerk bestaat sinds 2013. Er zijn nu acht routekaarten te koop die samen het hele netwerk weergeven. Het wandelnetwerk omvat 10.000 kilometer aan wandelwegen en is weergeven op een schaal van 1 : 40.000. Op de wandelkaarten is ook het type ondergrond weergeven. Verharde paden, onverharde paden en ‘laarzenpaden’ hebben elk een eigen aanduiding. De kaarten worden elke twee jaar vernieuwd.

Naar Visit Brabant
Brabantse_wandelkaarten-voorkanten.jpg

Rondwandeling Breda

Een historisch centrum en een 500 jaar oud bos met prachtige vennen. Deze route heeft het allebei. Het beekje de Mark verbindt de stad met het Mastbos: een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. Terug in Breda is het goed toeven in een van de horecagelegenheden op de Grote Markt.

NS-stadswandeling Breda
Kasteel_van_Breda.JPG

Maaspad, heerlijk wandelen langs de Maas

Haringvlietbrug bij Willemstad op een wandeling over het Maaspad

Wandelen langs de Maas van Eijsden in Limburg tot aan de Haringvlietdam bij Rockanje waar het grootste gedeelte van het Maaswater de Noordzee instroomt. Het Maaspad voert u langs natuurvriendelijke oevers en uiterwaarden van deze machtige rivier die ook door Noord-Brabant stroomt.

Airbornepad Market Garden

Duits Lijntje bij Uden op een wandeling over het Airbornepad

Zestig jaar na operatie Market Garden voert het Airbornepad de wandelaar langs talloze plekken die deze geallieerde opmars in herinnering brengen: kleine en grote monumenten, militaire begraafplaatsen, oorlogsmusea en niet te vergeten al die bruggen waar zo zwaar om is gevochten.

Dré Rennen, belangenbehartiger Noord-Brabant

Via een actiegroep ter behoud van zandpaden in verband met een groot landinrichtingsproject is Dré Rennen betrokken geraakt bij het opzetten van een wandelknooppuntenstelsel. Hij is al ruim vijftien jaar actief voor Wandelnet en vanaf 2013 belangenbehartiger Brabant. Hij wil vooral het wandelbelang inbrengen bij regionale planontwikkelingen en zo breed mogelijk de wandelmogelijkheden verbeteren en uitbreiden.

Lees meer
Belangenbehartiger_Noord_Brabant_Dré_Rennen.JPG