Wandelen in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek

25 maart 2024 - Marleen Lekkerkerk

In de Achterhoek vormt het kleinschalige landschap met kleine bosjes, graslanden, Saksische boerderijen en landgoederen het decor voor een fantastische wandeling. Daarnaast vind je in het westen van deze streek de ruige uiterwaarden van de IJssel. Ten noorden van de Achterhoek ligt Twente en ten oosten en zuiden ervan vind je de grens met Duitsland. Verblijf je voor korte of langere tijd in deze streek, maak dan gebruik van de vele wandelmogelijkheden die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Ontdek de Achterhoek!

Graafschapspad onverharde laan.jpg

Wandelen over een onverharde laan in de Achterhoek © Erik Kool

Kies voor een Streekpad

Plan je een dagje wandelen of misschien een meerdaagse wandeltocht in de Achterhoek? Overweeg dan het Graafschapspad of het Scholtenpad.

Het Graafschapspad (SP 8) is een Streekpad met een lengte van 126 kilometer geheel door het schitterende landschap van de Achterhoek. Het Streekpad is opgeknipt in zeven etappes, varierend in lengte van 11,1 tot 21,7 km. Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd. Enkele jaren geleden is de route op vier trajecten ingrijpend veranderd, waardoor het wandelen in het Achterhoekse landschap nog aantrekkelijker is geworden. Niet alleen de natuur scoort hoog op de wandelroute. Ook de schitterende kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg maken deze voetreis tot een waar genoegen.

graafschapspad

De route van het Graafschapspad in de Achterhoek © Wandelnet

Het recent vernieuwde Scholtenpad (SP 1) beperkt zich tot Winterswijk en omgeving. Het pad dankt haar naam aan de vroegere eigenaren van de karakteristieke scholtenboerderijen, die een grote stempel hebben gedrukt op het gebied rondom Winterswijk. Het Scholtenpad is 90 km lang en is op te splitsen in vijf kortere etappes en daarnaast zijn er zes dagwandelingen van tussen de 19 en 26 km lang. Deze rondwandelingen voeren je door de fraaie buurtschappen van Winterswijk zoveel mogelijk over onverharde paden. Het Streekpad is de afgelopen jaren volledig vernieuwd en laat je de mooiste plekjes van de Achterhoek zien. Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied vertellen over de geschiedenis en hoogtepunten die je op de wandelroute tegenkomt. Het Scholtenpad wist een plek te bemachtigen op de longlist voor 'Wandelroute van het jaar 2024'.

sp001_index_2024_Achterhoek_up03_b_dagwandelingen-1

De route van het Scholtenpad in de Achterhoek-Oost © MarijnBosma.nl

Losse etappes

Behalve de twee bovengenoemde Streekpaden die geheel in de Achterhoek liggen, zijn er ook routes waarvan enkele etappes langs de buitenzijden van de Achterhoek lopen. Langs de grens met Duitsland loopt het Noaberpad, dus aan de zuid- en oostkant van het gebied (etappe 15 t/m 22). Van het Hanzestedenpad liggen de etappes 1 en 2 en de dagwandelingen A en B in de omgeving van de IJssel. Ook vind je hier de eerste twee etappes van het Pieterpad deel 2. Het Trekvogelpad loopt juist weer tussen de Achterhoek en Twente, met de etappes 18, 19 en 20.

Hanzestedenpad_etappe_04

De omgeving van de IJssel © Ad Snelderwaard

Netwerkwandelingen

Van de Stichting Achterhoek Toerisme staan er dertien suggesties voor netwerkwandelingen op de website van Wandelnet. Ze liggen verspreid door de hele Achterhoek en variëren in lengte van 6,0 tot 17,6 km. Op de website www.achterhoek.nl/Wandelroutes vind je er nog meer en daar kun je ook filteren op lengte, plaats, type wandeling e.d.

Je kunt natuurlijk ook zelf je wandeling uitstippelen via het knooppuntennetwerk, zo lang of zo kort als je zelf maar wilt. Gebruik hiervoor de routeplanner van Wandelnet.

Natuurwandelingen

Als je op zoek bent naar een natuurwandeling van tussen de 10 en 20 km die vooral over onverharde paden voert, dan zijn de wandelingen van het natuurblad Roots iets voor jou. Bij Wandelnet vind je er acht in de Achterhoek, vooral over landgoederen. Op de website van Roots kun je ze ook vinden en kun je gemakkelijk selecteren. Bovendien zijn er nog twee kortere zogenaamde Natuurommetjes: bij Baak van 2,5 km en net over de grens bij het Zwillbrocker Ven van 6,6 km. Deze laatste is bekend van de flamingo's die je in het ven kunt zien.

Verder is er nog een Boswachterspad bij Ruurlo van 6,4 km. Op de website van Staatsbosbeheer vind je nog meer routes.

noaberpad-etappe-16

Het Zwillbrocker Ven, waar je zowel met de Roots-route als met het Noaberpad langs komt © Wandelnet

Stationswandelingen

Er zijn drie OV-stappers in de Achterhoek (voormalige NS-wandelingen die niet meer zo vaak worden bijgewerkt, maar die nog steeds goed zijn te lopen): Vragenderesch en Bekendelle liggen in de buurt van Winterswijk, Formerhoek loopt van Vorden naar Ruurlo.

Dan is er nog een rondwandeling Rondje Lochem van 13,6 km die begint en eindigt bij station Lochem.

Volop mogelijkheden voor mooie wandelingen dus in een van de mooiste gebieden van Nederland. Geniet ervan!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?