Wandelen in Utrecht

Via het open stille landschap van het Groene hart in het westen, langs de slingerende Vecht met haar buitenhuizen, forten en de historische binnenstad van Utrecht door naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in het oosten. De provincie is klein, maar centraal gelegen in Nederland en wie haar doorkruist treft een rijke variatie aan landschappen en cultuurelementen.

Toon wandelroutes in Utrecht

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Utrecht

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

RLPet9h.jpg

Rondje Utrecht over Romeinse Limespad en Utrechtpad

Lengte 18 km - Vanuit het centrum langs de Vaartse Rijn en Hollandse Waterlinie naar Fort Vechten en via de Kromme Rijn weer terug.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
WBPet8h.jpg

Rondje Soest over Trekvogelpad, Marskramerpad en Westerborkpad

Lengte 26 km - Met de klok mee door de Korte en Lange Duinen naar Lage en Hoge Vuursche richting Baarn en door het Eemdal.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
WBPet6h.jpg

Rondje Hilversum over Westerborkpad en Trekvogelpad

Lengte 29 km - Wandel vanuit het centrum van Hilversum met de klok mee door uitgestrekte bossen en naar de Hoorneboegse Heide.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

LAW's en Streekpaden in Utrecht

 • Floris V-pad

 • Westerborkpad

 • Zuiderzeepad

 • Marskramerpad

 • Romeinse Limespad

 • Trekvogelpad

 • Waterliniepad

 • Grote Rivierenpad

 • Utrechtpad

 • Groene Hartpad

Nieuws- en blogberichten Utrecht

 1. Bloesem in de Betuwe.jpg

  24 maart 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de lente

 2. Ven Heidestein bew SdV © Sietske de Vet.jpg

  21 maart 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Top 5 populairste NS-wandelingen 2022

 3. Hond liggend.jpeg

  16 januari 2023 om 08:00 Lea van Someren

  Wandelen, het medicijn voor Blue Monday

 4. Koeien kruisen een tiendweg 2 © Ernst Koningsveld.jpg

  14 november 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen over tiendwegen

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN UTRECHT

Rietveldwandeling Utrecht

Ter ere van het Stijljaar ontwikkelde het Centraal Museum Utrecht een speciale Rietveld Wandelroute. Deze wandeling voert langs verschillende ‘Rietveld’plekken in de stad Utrecht. Dit zijn bijvoorbeeld het geboortehuis van Rietveld, zijn werkplaats, het huizenblok op de Erasmuslaan en natuurlijk het Rietveld Schröderhuis. 

Rietveldwandeling Utrecht
Rietveld-Schröderhuis Utrecht.jpg

Grebbeliniepad

Wandelen in de Grebbelinie heeft iets geheimzinnigs. Overal liggen de sporen van tweehonderd jaar vestinggeschiedenis, maar ze liggen wel verborgen in het groen. De wandelgids wil de geheimen van de linie met je delen, want meer weten, betekent meer zien! Langs het wandelpad kom je voorts op vele plaatsen informatiepanelen tegen, die je attent maken op markante plekken in de linie.

Grebbeliniepad
Museumbunker Grebbelinie.jpg

Marskramerpad

Treed in de voetsporen van de marskramers die langs de oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. Na Amersfoort wandel je dwars door het Groene Hart naar Leiden om te eindigen met je voeten in de Scheveningse branding.

Naar de webwinkel
Marskramerpad_etappe_15.jpg

Utrechtpad

Utrechtpad: een rondwandeling van meerdere etappes door de provincie Utrecht. Dit streekpad doet de steden Utrecht en Amersfoort aan, voert langs rivieren en plassen, over de Utrechtse Heuvelrug, Grebbelinie, landgoederen en door de duinen.

Door de provincie Utrecht
Utrechtpad_etappe_3.jpg

Bomenwandeling Amersfoort

Bomenwandeling Amersfoort

Met deze ‘Bomenwandeling’ leer je meer over de bomen in het Zocherplantsoen en die in de binnenstad. Bomen vertellen de geschiedenis van de stad. Tijdens de wandeling zie je zowel bomen die heel recent zijn geplant als heel oude bomen. De beuk bij Monnickendam stamt bijvoorbeeld uit de 18e eeuw.

Bomenwandeling Amersfoort

Klompenpaden

Klompenpaden

Over de klompenpaden vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden als boerenland.

Klompenpaden